Google PlusFacebookYoutube
Работим с предварително записан час на регистратура: 0893/51 52 94
Ида Вет
Ветеринарната клиника на град Плевен

Спешна помощ

Клиниката работи с удължено работно време, след което има на разположение дежурен лекар на повикване, а при нужда се събира екип за оказване на пълен обем от необходими процедури и лечение.

Често срещани спешни състояния са Разширен и превъртян стомах, Дистоция и трудно раждане - прибягва се към Цезарово сечение; Удар от кола - множество фрактури и гръдна травма; паднали от висок етаж котки (т.нар. Highrisesyndrom), декомпенсирани пациенти със сърдечно заболяване - с белодробен оток или асцит, остри алергични реакции и много други.

Кога е спешно ?

Като спешно може да се определи всяко състояние на вашия любимец, което изисква незабaвна медицинска помощ. Това е състояние, което се развива бързо и забавянето на лечението му крие рискове за сериозни последствия, в някои случаи фатални.

За съжаление в нашата практика често се срещаме със случаи, при които собствениците не дооценяват доколко е сериозно състоянието на техните любимци и се забавят в търсенето на професионална медицинска помощ. Понякога всичко е въпрос на минути или часове!

Тук сме направили крaтко обобщение на състоянията, при които трябва да потърсите незабавно медицинска помощ:

1. Силно кръвотечение (артериално).
2. Превъртане и разширение на стомаха (т.нар. GDV– Gastrodilatationvolvulus) - състояние характерно за едрите породи кучета. Започва обикновено с неуспешни опити за повръщане, изключително бързо влошаване на общото състояние - кучето пада на земята и не може да се изправи, поради развилия се шок. Корема му бързо се издува като достига неестествено големи размери.
3. Анафилаксия (свръхчувствителност от алергичен произход) – това е животозастрашаваща алергична реакция!Причината за това състояние често са жилещи насекоми или прилагането на лекарства (предимно инжективно).
4. Трудно дишане и задух (диспнея) - такива, които не отминават в рамките на няколко минути. Не губете време, а веднага потърсете помощ, особено ако езика на любимеца ви има син оттенък (цианоза) и той диша с отворена уста!
5. Травматични състояния от различен произход – в градска среда това са най-често котки паднали от високо, огнестрелни рани, кучета блъснати от автомобили и т.н.
6. Невъзможност на вашия любимец да уринира - много често състояние при мъжките котараци, поради така наречения котешки урологичен синдром.
Признаци: Котаракът стои над котешката тоалетна и прави опити за уриниране, възможно е да отделя малко количество кървава урина, спира да се храни, повръща, показва признаци на болка. След 24 часа започва да се развива уремия, която е животозастрашаваща!
7. Тежки неврологични признаци - коматозно състояние или гърчове.
При гърчовете има силна двигателна активност - крайниците се движат неконтролируемо, излиза пяна от устата, пациентът не е в съзнание. Продължителност на гърча над 30 мин. крие риск от мозъчен оток.
8. Отравяния - ако се съмнявате, че любимеца ви е погълнал отрова ( в някои случаи големи количества лекарства), доведете го веднага. Най - ефективна е терапията до 1-2 часа след поглъщането.
9. Проблеми с раждането - животното се опитва да роди, но не може.
Напъни по дълги от 30 мин , при които няма излизане на плод, липса на напъни повече от два часа след раждане на плод, ненормални вагинални изтечения - гнойни, кървави, лошо миришещи, лошо общо състояние на майката ( слабост ) са индикации да потърсите спешна компетентна помощ.
10. Топлинен и слънчев удар - често е резултат от оставяне на домашния любимец в кола при затворени прозорци. В топло време за няколко минути температурата достига 60 градуса! Признаците са неврологични.
11. Многократно повръщане, съчетано с бързо влошаване на общотосъстояние(признацина отпадналост, неадекватност).